bavaria50
elöljáró szó magamról filmográfia gondolatok hajózni jó! az Óceán
    Vitorlással a Karib tengeren az átkelés '09    
     
Castelnaudary és Carcassonne
Canal du Midi  
A Canal de Midi egyik legjelentősebb kikötője Castelnaudary. A cassoulet (francia babos egytálétel, a recept itt található) központjának számít.
A medencét a Csatorna építés alatt 1666 és 1671 között hozták létre, mintegy 7 hektár a felülete. A szél által okozott hullámzás csökkentésére egy mesterséges szigetet, - ez az île Cybelle - építettek.
Castelnaudary (franciául)
a Canal du Midi a Wikipédián (angolul)
A Canal du Midi mentén található Carcassonne-ban található Európa legnagyobb, teljes pompájában látható középkori vára. A vár helyén már a rómaiak is erődítményt építettek, majd a vizigótok és a szaracé- nok is használták az erődöt. Az időnként tovább bővített vár a századok folyamán többször is gazdát cserélt, majd az idők előrehaladtával jelentősége folyamatosan csökkent. A XIX. század közepén már lebontásra akarták ítélni, de Prosper Merimée (francia elbeszélő regényíró, művészettörténész, régész) kezdeményezésére mozgalom indult, hogy megmaradjon, sőt elindult a rekonstrukciója.
A vár sokak szerint túl szépre, a középkorinál is középkoribbra sikeredett, de ez csak részben igaz, a rekonstrukcióval megbízott régészek megtartották a vár minden elemét, egykori rajzok alapján végezték a munkákat, s végeredményben megmentették az enyészettől Franciaország egyik legjelentősebb közép- kori várát.
Carcassonne (video)
  Canal du Midi
 
vissza egy lépést